woensdag 25 februari 2009

Vintage herkenning part II: Belangrijke jaren vijftig thema’s









Een manier om jaren 50 spullen te herkennen is door simpelweg thema’s te herkennen. In de jaren 50 was men gek van een aantal terugkerende thema’s. Deze kwamen terug op tassen, sjaals, sieraden en stoffen. Als jij een rok zit waarop bijvoorbeeld een hawaii patroon te vinden is dan is de mogelijkheid al groot dat je hier te maken hebt met een jaren 50 artikel. Ook de volgende motieven zijn populaire en terugkerende jaren 50 motieven: de poedel, maskers, ballet, parijse taferelen, hawaiiaanse thema’s, harlekijnen, Mexico, vissen, venetiaanse taferelen, schelpen, kaarten uit een kaartspel.
In de jaren 50 was de cirkelrok een belangrijk modeverschijnsel. Zo heb je de cirkelrok die vaak door tieners werd gedragen met een poedel erop genaaid, maar ook de Mexicaanse cirkelrok kom je vaak tegen (met name op Amerikaanse) vintage sites. Natuurlijk zijn deze thema’s geen garantie en zijn er meer dingen waar je op moet letten bij het bepalen van de ouderdom van een vintage item, dus blijf mijn posts in de gaten houden!

zaterdag 21 februari 2009

“The Fitness Craze”






Het internet in mijn winkel was deze week niet stabiel daarom kon ik veel schrijven. Met mijn vintage boeken in de hand ben ik aan de slag gegaan en met als resultaat dat ik wat posts heb voorbereid...en dat werd hoog tijd:)
Ik dacht dat het leuk zou zijn om wat minder bekende perioden en ontwerpers te behandelen. Een grappige periode was eind jaren 70 en begin jaren 80. Deze periode staat bekend als de “fitness craze”. Aerobis, joggen en andere sportieve aktiviteiten waren aan de orde van de dag. Een strak getraind lichaam was niet alleen de voorkeur maar de norm.
De mode richtte zich op dit model vrouw, met strakke jurkjes gemaakt van lycra, spandex en andere rekbare stoffen. Belangrijke ontwerpers uit deze periode zijn Norma Kamali, Azzedine Alaia en Patrick Kelly.
Azzedine werd ook wel de “King of Cling” genoemd. “The base of all beauty is the body” is een uitspraak van hem. Zijn kledinjg was dan ook strak, strak en nog eens strak. De jaren 80 begint pas net interessant te worden voor vintage verzamelaars. Toch zijn Alaia’s ontwerpen al een tijdje erg populair bij de collectors. Goede verzamelstukken zijn capuchon jurkjes, ‘fishtail’ jurken en strakke bij elkaar passende outfits zoals bijvoorbeeld een legging een jurkje en een jasje.

Vintage herkenning part I: Emilio Pucci fabrics

Bij de inkoop voor mijn winkel en webwinkel kom ik vaak Emilio Pucci 'look a like' jurkjes tegen alleen dan vaak gemaakt van polyester of andere synthetische stoffen. Dit zijn vaak populaire items in mijn winkel. Waar de inspiratie voor deze jurkjes vandaan komt is van de Italiaanse ontwerper Emilio Pucci die sinds de jaren 60 bij de grote namen in de mode wereld hoort.
Zijn eerste jurkjes verkocht hij in een boutique die hij in de jaren 50 al had geopend op het eiland van Capri in Italie. De patronen van deze jurkjes waren vaak wat eenvoudiger dan de latere patronen.
Waar ik naartoe wil zijn de kenmerken van een echte Pucci jurk. Het meest herkenbare in een jurk van Pucci is natuurlijk in de eerste instantie de herkenbare patronen. Echter de echte Pucci jurken zijn gesigneerd met de naam “Emilio” ingeweven in de stof. Let wel op want er zijn imitators die hun eigen merknaam op de stof hebben gezet.
Echte Pucci’s zijn gemaakt van zijde of van een zijde-jersey combinatie, maar veel van de jaren 60 en 70 modellen zijn gemaakt van “Emilioform”, een speciaal door Pucci ontwikkelde stof, gebasseerd op een mix van Jersey en synthetische “Helauca”. Deze stof was rekbaar en speciaal gemaakt om om het lichaam in vorm te blijven zitten.
Voor veel liefhebbers is een echte Pucci jurk die vaak vanaf 500 dollar worden aangeboden op diverse sites financieel niet haalbaar en dan biedt een goed knock-off toch weer de perfecte uitkomst:)





zaterdag 14 februari 2009

Weer burlesque feestje in Rotterdam!

Jawel het is weer zover Very Cherry geeft weer een leuk burlesque feestje in hotel centraal rotterdam. Zorg dat je op tijd je kaarten hebt want het is al volgende week! Hier wat kiekjes van de vorige editie. meer info




dinsdag 3 februari 2009

Betsey Johnson Lanceert "Vintage Betsey"

En dit wordt het nieuwe label! Een variant op haar 80s punk clothing tag:

Dat kledingontwerpers heel vaak inspiratie opdoen door vintage collecties door te spitten is al lang geen geheim meer. Maar Betsey Johnson heeft in haar eigen vintage creaties van weleer de juiste boost gevonden voor een nieuw concept.
In 1965 begon Johnson met het ontwerpen van kleding voor boutique Paraphernalia om circa 4 jaar later samen met 2 vriendinnen een eigen lijn op te zetten, genaamd Betsey, Bunky & Nini. Daarna heeft ze voor meerdere labels kleding ontworpen en in 1978 startte ze dan eindelijk haar eigen bedrijf dat ze tot op heden zeer actief bestuurd.
Haar meest recente show had als thema: a 30 year retrospective. Terwijl ze op haar carriere terugblikte werd ze weer helemaal verliefd op haar eerdere creaties. Daarom heeft Betsey besloten deze opnieuw uit te geven onder het label "Betsey Johnson Vintage". Dit belooft weer veel drukke bloemenprintjes, lycra, bedrukt fluweel en tattoo designs! Grappig, want nu heeft Betsey dus een oproepje op haar website geplaatst in verband met het lokaliseren van haar vintage ontwerpen. Mocht je deze in je bezit hebben, dan neemt zij die graag van je over!
En wil je er liever geen afstand van doen, dan wil Betsey ze graag van je lenen... uiteraard tegen een vergoeding. Speaking of vintage investments.... :)
De authentieke vintage labels van Johnson zien er als volgt uit: