dinsdag 6 november 2007

Korsetje?Vandaag wil ik het graag hebben over het Korset. Het dragen van een korset is een ervaring opzicht een echte aanrader. Het is een soort geheimpje met jezelf wat je die sexy uitstraling geeftJ Tegenwoordig is het korset vaak meer een modeverschijnsel en het is natuurlijk groot in de wereld van de fetish, maar waar komt het nou eigenlijk vandaan. Dat heb ik even voor je opgezocht. Normaliter maakt het korset deel uit van het damesondergoed, maar in de 19e eeuw werd het soms ook gedragen door dandy's (modebewuste mannen).Aan de achterzijde kan het geheel strak bijeen getrokken worden door middel van een lange veter. Soms bevindt zich aan de voorzijde daarom een z.g. "busk". Dit is een sluiting waarmee de draagster het korset op een gemakkelijke manier zelf zonder hulp kan aan- en uit doen.

De verschillende verticale baleinen dienen om het lichaam voldoende steun te geven, stijve en flexibele baleinen worden toegepast naar gelang hun positie in het korset. Vele jonge dames droegen al sinds hun jonge jaren een korset om hun taille zo snel mogelijk onder controle te hebben. Voor de Tweede Wereldoorlog was het dragen van een korset een gewone zaak; hoe smaller de taille; hoe sneller van de straat. Alleen de hoogste klassen konden zich een luxueuze uitvoering permitteren met kant en borduurwerk; de armere dames moesten zichzelf maar zien te helpen.

Door de soms extreme vormen werden soms vele vitale organen van de vrouw verschoven en geplet; dit was onder andere het geval voor het middenrif (zie foto). Een korset maakt slanker maar het dragen er van gaat ten koste van de beschikbare longinhoud. Zwangere dames droegen een speciaal korset, maar stelden dit zo lang mogelijk uit.

Voor het korset ontstond, bestond er in de 15e en 16e eeuw het zogenaamde rijglijfje; een stoffen voorloper van het huidige korset. Later bestond er als reactie op de misvorming van veel dames, het reform- of gezondheidskorset dat gemaakt werd uit wol.

Het is een vergissing te denken dat het korset al jaren uit de mode is. Heden ten dage wordt het korset nog volop gedragen door jong en oud. Daarom zijn er nog steeds vele tientallen bedrijven over de gehele wereld die gespecialiseerd zijn in het maken van korsetten. Ze kunnen worden vervaardigd in standaard maten, maar ook is maatwerk mogelijk. Een zeer gerenommeerde korsettier is de in Parijs gevestigde, Mister Pearl die onder andere korsetten maakte voor gekende modehuizen als Dior, Christan Lacroix en Thierry Mugler, maar ook voor artiesten zoals Kylie Minogue, Madonna en met name Dita von Teese (zie foto). Omdat een korset op maat niet voor iedereen betaalbaar is kan je ook terecht bij whatkatiedid en Fairygothmother. Moet je eens proberen…..

4 opmerkingen:

Amarantha zei

visual history! :)

http://cgi.ebay.com/Corsets-A-Visual-History-100s-Pics-of-Vintage-Corsets_W0QQitemZ160164325922QQihZ006QQcategoryZ11522QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItem

Helaaseen beetje duur.

fleur zei

kan je die link nog eens aan me mailen of pasten, ik krijg hem niet geopend?

Amarantha zei

http://cgi.ebay.com/
Corsets-A-Visual-History-100s-Pics-of-Vintage-Corsets_W0QQitemZ160164325922QQihZ006QQcategoryZ11522QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItem

even de enter weg halen en dan issie heel. doet ie het zo wel?

fleur zei

ja tof! hihi...kijk ook vaak op boekwinkeltjes.nl voor 2e hands boeken die ik zoek.