woensdag 21 januari 2009

I Just Love Vintage en dit is waarom!

Vintage is uniek
Vintage is meestal ‘one of a kind’. Ik ben in mijn geschiedenis als vintage liefhebber en verzamelaar ongeveer vier keer precies hetzelfde item tegengekomen. Je kan er wel bijna zeker van zijn dat als je vintage draagt je de enige in je omgeving bent die dit item draagt. Voor mij is een nagemaakt vintage item van bijvoorbeeld H&M gewoon niet acceptabel. Ik koop er best wel eens een panty een t-shirt of een lingerie setje, maar je zal mij nooit in een 60’s remake van H&M tegenkomen. Het idee dat je een vintage look draagt en dan iemand kan tegenkomen die dezelfde look draagt dat is voor mij een buitengewoon vreselijke gedachte. Vintage is uniek dat is voor mij de meest belangrijke reden om vintage te dragen.



Vintage is mode
Vintage is een goed basis voor de modemix van vandaag. In de media, op de sterren en op straat zie je mensen die op een leuke manier vintage en nieuwe items combineren en zo een hele nieuwe en unieke look creeeren. I Just Love Vintage!!!!



Vintage geeft een gevoel
Ik denk dat jullie mede vintage dragers het met me eens zijn dat het dragen van vintage een fijn gevoel geeft. Eigenlijk geeft het me een heel vrouwelijk gevoel, zeker jaren 50 en daarvoor. Soms bij extremere stukken kan het je mentaal ook een beetje die periode inwerpen, dat is toch erg apart. Soms bijna een beetje roleplay:)


Vintage is een investering
Bijzondere vintage stukken stijgen in waarde. Als je vintage koopt van ontwerpers of speciale modellen die echt kenmerkend zijn voor een bepaalde periode dan kan je ervan uitgaan dat dit met de tijd meer waard zal worden. Wees dus altijd zuinig op mooie vintage stukken, maar wel dragen, wat heb je er anders aan.
Ik ga spoedig beginnen om een item te schrijven over het verzamelen van vintage. Wat zijn mooie stukken, wat is goed om op te letten en wat is het waard. Even wat werk maar het komt er zeker aan!

Vintage is kwaliteit
Vintage vooral van voor de jaren 80 is gemaakt op houdbaarheid. Veel is met de hand gemaakt, de affwerking van een jurk uit de jaren 50 is niet vergelijkbaar met wat je vandaag de dag tegenkomt. Tegenwoordig is het kwantiteit boven kwaliteit. Ik ben de laatste die een preek gaat geven over de mode industrie want ik ben er zelf onderdeel van, maar ik denk wel dat het goed is om je in deze tijd bewust te zijn van deze dingen en een goede middenweg te vinden.


Vintage is goed voor het milieu
Jawel hergebruik het spreekt voor zich! In deze tijd moeten we ons bewust zijn van wat de produktie van goederen voor een impact heeft op ons milieu. Vintage is recyclen en dat krijgt de P van prima.



Vintage heeft geschiedenis
Een vintage item heeft al geleefd en heeft een verhaal. Of het nou van je moeder was of van een vreemde iemand heeft in deze jurk al vele dingen meegemaakt. Voor mij is dit het mooie aan vintage. Dit geeft de jurken iets speciaals, iets wat je niet kan vinden in nieuwe kleding. Vintage is ook wel een beetje terug naar de verkleedkist als vijfjarige:)



Vintage is meestal goedkoop
Vintage komt in allerlei prijsklassen, maar voor een unieke vintage jurk kan je vaak al voor een paar tientjes klaar zijn en zie je er prachtig, uniek en eigenzinnig uit. Natuurlijk heb je ook designerstukken en oudere kleding waar je veel meer geld voor zal moeten betalen. Dit is echter voor de verzamelaar een must, maar niet noodzakelijk voor iedereen.



Vintage geeft inspiratie
Het is geen geheim dat vintage door grote modehuizen wordt gebruikt als bron van inspiratie voor nieuwe collecties. Soms gaat het zelfs zover dat jurken precies hetzelfde in een nieuwe stof worden gereproduceerd. Vintage is vanaf het eind van de jaren 60 al hip en ik geloof dat dit nog heel lang zo zal blijven want de mode van vandaag is de vintage van morgen!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben benieuwd naar je stuk over waar je op moet letten qua vintage kleding. Ik vraag me ook altijd af wie mijn kleding voor mij gedragen heeft. Zou je misschien ook wat pointers kunnen geven aan hoe je kunt zien uit welke periode de kleding komt? Ik weet wel al dat de ijzeren ritsen aan de zijkant van jurken van voor de jaren 60 zijn, en de modellen zeggen ook al veel. Maar soms vind ik het moeilijk in te schatten. Ik geloof namelijk dat er in de jaren 80 ook best wat kleding is gemaakt die veel weg heeft van de stijl uit de jaren 50. Ik vind je blog trouwens heel leuk, keep it up.

Bella Fleur zei

ja dat klopt de jaren 80 was er een revival van veel van de jaren 50. Vooral met die promdress stijl kan je soms in de war raken. Meestal is het de stof of de rits of de manier waarop de zoom is gedaan die verraad dat het hier gaat om een exemplaar uit de jaren 80. Ik ga aan de slag om een goede duidelijk post te maken...ennuh bedankt voor het complimentje:)

Chanel zei

Oooh wat een leuke ode aan Vintage Fashion!
My sentiments exactly! Chapeau...

Jennifer zei

Super leuk blog! en ik ben benieuwt naar het stukje wat je gaat typen over waar je op moet letten bij vintage kleding =D

Anoniem zei

Lovely blog !
I love vintage too !

Bella Fleur zei

bedankt meiden voor de leuke reacties. Ik heb volgende week een super drukke week maar de week erna ga ik die vervolg post maken...leuk!