donderdag 5 augustus 2010

Balenciaga "Master of Us All"

Coco Chanel praised him as the only couturier who could design, cut, assemble, and sew a dress all by himself, and Christian Dior called him "The Master of Us All".


Vandaag wil ik een item doen over de Spaanse ontwerper Balenciaga. Balenciaga werd geboren in Guetaria, Spanje. Hij kwam al vroeg in aanraking met het modevak door zijn moeder die als coupeuse werkte. In zijn tienerjaren werd hij door een machtige vrouw uit zijn dorp naar de grote stad gestuurd om het vak nog beter onder de knie te krijgen. Zij droeg zijn ontwerpen en stimuleerde hem om zijn techniek steeds beter onder de knie te krijgen.

(logo's 1960 en 1980)

Hij had al snel succes als ontwerper en maakte kleding voor de Spaanse aristocratie en het Spaanse koningshuis. In 1919 stichtte hij zijn modehuis in San Sebastian, Spanje als haute couture-huis. Vanaf 1939 werkte hij vanuit Parijs waar zijn huis uitgroeide tot een internationaal fenomeen. Vele bekende ontwerpers leerden het vak onder toezicht van Balenciaga zoals Hubert de Givenchy, Andre Courreges, Oscar de la Renta, Emanuel Ungaro, and Paco Rabanne.


Balanciaga's stijl was vernieuwend: hij speelde met proporties en volumes en veel draperieën van verschillende stoffen rond schouders en rokken. Zijn silhouetten werden vaak gekenmerkt door een zeer uitgesproken zandloper-figuur, doordat hij zijn mantelpakjes zodanig centreerde en de heupen liet uitlopen, met eronder een tulprok. Dit nieuwe silhouette voor vrouwen is dan ook wel de belangrijkste bijdrage van Balenciaga in de modewereld te noemen. Hij gebruikte weinig prints of felle kleuren, maar de polkadot was wel een typische bedrukking voor zijn werk. Ook kwam zijn Spaanse afkomst vaak terug in zijn werk met flamingoachtige jurken maar ook jasjes geïnspireerd door de Spaanse stierenvechters.(ontwerpen jaren 50)


"A couturier must be an architect for design, a sculptor for shape, a painter for color, a musician for harmony, and a philosopher for temperance." Cristobal Balenciaga

In 1946 lanceerde Balenciaga zijn eerste parfum, Le Dix, genoemd naar het huisnummer van zijn modehuis in de Avenue George V in Parijs. Na de jaren vijftig verloor de haute couture stilaan zijn belang, en in 1967 sloot Balenciaga zijn modehuis uit protest tegen de vulgarisering die de Nieuwe Tijd met zich meebracht. In 24 maart 1972 stierf hij in zijn eigen huis in Valencia, Spanje.
Na Balenciaga's dood werd zijn modehuis overgenomen door zijn neven, en in 1978 overgenomen door het Duitse Hoechst en in 1986 opgekocht door de Groupe Jacques Bogart.
In 1995 werd Nicholas Ghesquière aangenomen, in eerste instantie als ontwerper voor accessoires maar in 1997 werd hij aangesteld als artistiek directeur van de prêt-à-porter en de accessoirelijn.
In 2001 werd het huis overgenomen door de Gucci Group, maar Ghesquière bleef als artistiek directeur aangesteld. Deze jongeman, zoon van een Belgische vader en een Franse moeder, opgegroeid in Frankrijk, slaagde erin het huis te doen herleven. Hij keerde in zijn ontwerpen terug naar de technieken en stijl van Balenciaga zelf en de invloeden van het Balenciaga-huis op de modewereld zijn wereldwijd weer duidelijk merkbaar. Het huis bestaat nu uit een prêt-à-porterlijn voor vrouwen en voor mannen, als ook een accessoire- en schoenenlijn.
(collectie 2010)

Vintage Balenciaga
Balenciaga website

Geen opmerkingen: