De mini rok is absoluut een sixties fenomeen, waarbij de Britse fashion designer Mary Quant als eerst in de gedachten opkomt van de tieners uit die tijd. Zo bleek althans gisteravond tijdens een diner bij mijn schoonouders. Want terwijl mijn schoonmoeder haar befaamde vispotje in de oven deed, liet ze haar hippe tienerjaren de revue passeren. De nozems, low rise bell bottoms, de hairdo's, opvallende make-up en... onwaarschijnlijk korte rokjes.
In 1955 opende Quant samen met haar man de boutique "BAZAAR" aan de Kings Road in Londen. Daarna werd Kings Road een waar mekka voor de Britse high society.
The British boutique movement brak aan en werd met open armen ontvangen door de jeugd. Een boutique was een hippe modezaak met popmuziek op de achtergrond die in niets leek op de duffe kledingwinkels van weleer.
Hoewel Mary niet de uitvinder is van de minirok kan ze met recht dé trendsetter van dit kledingstuk genoemd worden. Toen ze in de mid-sixties de micro mini rok, felgekleurde make-up en plastic regenjassen produceerde werd ze bestempeld als de grootste mode invloed buiten Parijs. In 1966 ontving ze hiervoor zelfs een Britse koninklijke onderscheiding! Nog iets later introduceerde ze haar grootste mode-ontwikkeling: de hotpants.
Daarna richtte Quant zich voornamelijk op cosmetica en huishoudelijke goederen. Maar de Mary Quant-Mod/Chelsea-inspired-look heeft de sixties én de mode industrie permanent veranderd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten