zondag 10 mei 2009

Geschiedenis van de panty







Hoi allemaal ik ben weer terug van mijn vakantie en weer hard aan de slag! Zo'n vakantie is altijd heerlijk om weer eens lekker op te laden en nieuwe inspiratie op te doen:) Tijdens mijn vakantie bedacht ik me hoe heerlijk het is lekker met blote benen rond te lopen. Daarom dus een stukje over de panty. Tegewoordig heeft iedere vrouw er wel 1 maar waar komt de panty vandaan...

Rond 1914 werd de kous betaalbaar voor bredere lagen van de bevolking. Deze kousen gingen veel langer mee dan een moderne panty. Nieuwe technology maakte het mogelijk kousen geheel rond te breien, zonder naad.

In tegenstelling tot andere lingerie waren kousen seizoen gebonden. Zwarte kousen werden 's-winters gedragen, huidkleurige en witte in de zomer. Speciaal ontworpen kousen bij zorgvuldig gekozen kleding waren ook heel populair naast een varieteit aan standaard kleuren.

De nieuw kousen van kunstzijde waren in 1925 te zien op de Parijse beurs: "Exposition de Arts Decoratifs. Kousen in goud en zilverkleur werden gecombineerd met veren, diamanten en parels. Kousen in huidskleur oogden steeds bloter omdat ze steeds doorschijnender werden.

Een grote vernieuwing waren de nylon kousen die in mei 1940 op de markt kwamen. In 4 dagen tijd werden 4 miljoen paar kousen verkocht. het einde van de twintiger jaren, toen de oude jarretelle gordels weer populair werden en de kousenband verdween.

Helaas voor deze vrouwen was de nylon nodig voor parachutes en de productie van nylon kousen werd stilgezet. Hierdoor moesten vrouwen andere oplossingen zoeken.
'Leg MakeUp' was al verkrijgbaar sinds de jaren1920. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het een algemeen gebruikt product voor de Amerikaanse vrouw. Omdat de productie van zijden- en nylonkousen stil lag waren veel vrouwen genoodzaakt om hun benen kleur te geven met de 'Leg Silque Liquid Stockings' dat door de Langlors Company uit Boston op de markt gebracht werd. Sommige vrouwen maakte de make up compleet door met een zwarte lijn de naad van de kous te immiteren.

Na de oorlog kwamen de nylon kousen terug, en hoe: Bij Macy’s in New York werden in 6 uur 50.000 paar kousen verkocht. In Pittsburg hebben 40.000 vrouwen een nacht in de regen gewacht om een paar kousen te kunnen kopen. Pas in 1948 was de productie pas weer goed op peil.

Kousen werden onderscheiden door hun garendikte, normaal werd 30 denier gedragen en bij speciale gelegenheden 15 denier, de kristal kousen.

Eind jaren 50 waren de kousen nog niet zo fraai en voordelig geweest. De verbeterde pasvorm maakte het mogelijk rokken tot ver boven de knie te ontwerpen. Verbeterde verf technieken maakten felle kleuren als fuctia en kobalt mogelijk.

De nylonkousen kregen in 1967 een serieuze concurrent met de komst van de panty: kousen met een broekje aan één stuk, die veel vrouwen comfortabeler vonden, zeker sinds de komst van de minirok. Met de ultra korte roklengte van Mary Quant werden de panty’s, plotseling mode. Fabrieken moesten dag en nacht doorwerken om hun machine om te stellen. In die jaren waren vrouwenbenen belangrijk in de mode, speciaal in felle kleuren.
Zwarte naadkousen, (zelfs met diamantjes op de naad) met dunne jarretelgordels kwamen weer terug in de jaren 70.

brontekst

1 opmerking:

Lindsay's kousenwinkel zei

Een leuk artikel Fleur. Momenteel worden de echte nylonkousen nog best wel veel gedragen. Waarvan de RH&T kousen het meest omdat die minder opvallen zonder naad, Maar voor speciale gelegenheden worden ook wel de Fully Fashioned Stockings gedragen.

PS:
Wij zijn in de kousenfabriek van Cervin in Zuid-Frankrijk geweest waar deze kousen ook gemaakt worden.