zondag 26 oktober 2008

Introducing... Dorothy Dandridge


In mijn stukje over tapdansen heb ik een link gepost naar een filmfragment van de bloedmooie actrice en zangeres, Dorothy Dandridge.

Dorothy Jean Dandridge was een Amerikaanse actrice en beroemde zangeres.
Ze werd geboren in Cleveland, Ohio als de dochter van Cyril en Ruby Dandridge.
Ruby Dandridge, Dorothy's moeder ontwikkelde een act voor haar twee jonge dochters, Vivian en Dorothy onder de naam "The Wonder Children". Hiermee tourden de meiden vijf jaar lang door het zuiden van de Verenigde Staten, terwijl hun moeder in Cleveland werkte en optrad.

Tijdens de grote depressie verhuisden ze naar Hollywood en vanaf dien heetten ze The Dandridge Sisters. Ze werden geboekt voor optredens in de welbekende Cotton Club en The Apollo Theater. Dorothy's on screen debuut vond plaats in 1935 met een kleine rol in the film Our Gang Short. Daarna ging het hard en was ze ook te zien in vele "soundies"(film clips gemaakt om op juke boxes afgespeeld te worden).
Haar hit movie Carmen Jones in 1955, bracht in de eerste week $60.000 en in de tweede $47.000 en leverde haar een nominatie op voor de Academy Award for Best Actress. Zij was daarmee de eerste Afro-Amerikaanse die hiervoor werd genomineerd.
Ondanks het feit dat Dandridge qua beroemdheid en stijl in dezelfde klasse valt als Marilyn Monroe en andere grote stijliconen van haar tijd is er na haar dood weinig over haar gepubliceerd. In 1999 speelde Halle Berry de hoofdrol in de film Introducing Dorothy Dandridge; de eerste en enige film gemaakt over deze fantastische entertainer. De opvallende gelijkenis tussen Dandridge en Berry is zo groot, dat het ondenkbaar is een andere hedendaagse actrice in de rol voor te stellen. Een echte aanrader voor vintage liefhebbers.

Onderstaand filmpje is een slideshow van Miss DD, samengesteld als een tribute aan haar schoonheid en klasse. Tijdens het kijken kun je ook meteen genieten van haar nummer "smooth operator".

Geen opmerkingen: