Na Stella McCartney, Karl Lagerfeld en Viktor en Rolf is het dit jaar de beurt aan het Japanse label Comme des Garçons om een collectie te ontwerpen voor Hennez en Mauritz.Comme des Garçons, (Frans voor "like boys"), is een Japans mode label geleid door Rei Kawakubo, die tevens de enige eigenaar is van het merk. Comme des Garçons collecties worden ontworpen in hun studio in Aoyama, Tokyo en gemaakt in Japan, Frankrijk en Turkije. Haar eerste collectie die werd getoond onder de naam Comme des Garçons was in 1975 in Tokyo en haar debut in Parijs was in 1981.
Kawakubo heeft een eigenzinnige benadering van mode, met een grote invloed van Japans esthetiek, waarbij ze vaak rauwe onbewerkte stoffen gebruikt en decoratie alleen gebruikt waar het iets bijdraagt aan het kledingstuk. Weinig fratsen dus zou je kunnen zeggen. Ze daagt de kijker continu uit met haar ideeën over mode.
In 1982 lanceerden zowel Rei Kawakubo en Yamamoto hun tweede collectie in Parijs. Deze shows zette de modewereld op zijn kop, met het idee dat het geaccepteerde mode idee uit andere dan Westerse landen zouden kunnen komen. Met ongeverfde stoffen en gaten in de kleding werden de termen “beggar look” en “ragged look” met deze collecties geboren.
voorjaar/winter 1995
herfst/winter 1994
herfst/winter 1990
herfst/winter 1991
“Not what has been seen before, not what has been repeated; instead, new discoveries that look towards the future, that are liberated and lively.” Dit was de boodschap die de collectie van 1997 bij zich droeg.
De jurken met ingenaaide opvullingen creëerde ongewone vrouwelijke vormen. Met deze collectie probeerde Kawakubo de modewereld te verlossen van het idee dat de kleding zich aan het lichaam moeten aanpassen en bij de menselijke vormen moeten aansluiten. Deze collectie inspireerde een samenwerking met de bekende dans regisseur Merce Cunningham.
Naast Rei Kawakubo zijn ook Junya Watanabe en Tao Kurihara, bekende ontwerpers die voor Comme des Garçons werken en tevens hun collecties hebben bij dit label.
Jurk van Junya Watanabe herfst/winter 2000
Naast Hennez en Mauritz heeft Comme des Garçons ook samengewerkt met verschillende andere merken zoals Vivienne Westwoord, Fred Perry, Levi’s en Speedo.
Het is naar mijn mening erg bijzonder dat H&M deze samenwerking aangaat met Comme des Garçons, vanwege de toch wat minder commerciële benadering van dit merk ten opzichte van mode. De grens tussen kunst en design is hier vager en daarom juist erg interessant, maar voor een merk als H&M zal dit commercieel waarschijnlijk niet zo’n succes gaan worden als eerdere samenwerkingen met de meer commerciële modehuizen. Ik moet ze hiervoor bewonderen en ik ben persoonlijk erg benieuwd naar de resultaten. Natuurlijk kan je het meeste al zien op de reclame foto’s, maar het in het echt zien en voelen is pas echt weten:)
Het meeste beeld en tekst voor dit stukje heb ik gehaald uit een prachtig boek wat ik heb
Fashion: The Collection of the Kyoto Costume Institute