dinsdag 2 december 2008

Bijoux Vintage


Gedurende de jaren 20 werden kostuum sieraden/nepsieraden aan de vrouw gebracht en grote designers als Coco Chanel en Elsa Schiaparelli zijn daarbij van grote invloed geweest. Deze moedigden hun clientèle aan om ze te combineren met hun 'echte' kostbare sieraden. Door het op een fantasierijke en leuke manier te presenteren en zélf ook te dragen werd het iets acceptabeler om dergelijke fakes in bezit te hebben. Voor die tijd was dit namelijk not done en was fine jewelry (echt goud, edelstenen en zilver) de norm. 'Joailliers' maakten echt gouden sieraden en 'bijoutiers' gebruikten minder kostbaar materiaal. Maar er werd nog steeds gemeend dat alle vrouwen die super verzorgd voor de dag wilden komen, minstens één compleet setje échte juwelen (halsketting, oorbellen en armband) behoorden te hebben.

In de Hollywood films van de jaren 40 en 50 kun je het gebruik van kostuum sieraden duidelijker zien. De flonkerende stenen en veelal extravagante stukken symboliseren het luxueuze imago van de showbizz. Alle westerse vrouwen wilden zich destijds hiermee associëren, in de hoop dat deze glamour ook een beetje van hen af zou stralen. De werkelijke reden van het massale gebruik van deze sieraden was echter minder luxe en had alles te maken met de schaarste die er in de tweede wereldoorlog ontstond op het gebied van kostbare materialen als goud en edelstenen. De vraag naar kostuum sieraden van goede kwaliteit ging hierdoor stijgen en het gebruik werd vervolgens door iedereen als normaal beschouwd. Bekende designer costume jewelers zijn Trifari, Coro en Miriam Haskell. Voor verzamelaars zijn veel van deze items hooggewaardeerde en absolute must haves.

Onlangs heb ik zelf een leuke vondst gedaan op het gebied van bijoux vintage uit de jaren 60. Een aantal liefelijke uilenhangertjes, authentiek en tevens erg kenmerkend voor de sieraden uit die tijd. Allemaal door mij voorzien van een mooie siersteen en verkrijgbaar in de boutique. Dus kom snel eens langs om ze te bewonderen. :)

Geen opmerkingen: