dinsdag 21 april 2009

Vintage Onder de Loep

Onlangs ontving een een email van een 4e jaars mode studente, die ivm met haar scriptie enkele interessante vragen stelde. Op het eerste gezicht lijken deze vrij makkelijk te beantwoorden, maar dat is dus geenzins het geval als je de achtergrond van vintage mode kent. Food for thought dus...

De vragen zijn als volgt:


- Waar komt de belangstelling voor vintage vandaan onder de jongeren?
- Waarom is deze belangstelling momenteel zo heftig?
- Denk je dat het resulteert in een nieuwe vintage subcultuur?Toen ik even wat tijd over had heb ik mijn reply/mening verstuurd:


Leuk dat je mailt ivm jouw scriptie.
De vragen lijken simpel, alleen zijn ze dat voor mij in feite niet. But here goes:

De interesse in vintage kleding is niet nieuw maar een fenomeen dat zich eind jaren 60 manifesteerde.
Dit begon in de verenigde staten en houdt ook verband met de politieke situatie waarin het land toen verkeerde.
Tijdens de koude oorlog werd een nucleaire holocaust voor het eerst een echte bedreiging voor de USA, met als gevolg de Hippie-"Make Love Not War"-Flower Power mentaliteit.
Voornamelijk de jongeren in die tijd zetten zich publiekelijk af tegen de overheid en dus vormde zich toen al een subcultuur van een alternatieve groep die opriep tot zelfbehoud en dat van milieu door middel van het creëren van een vreedzame maatschappij, duurzaam consumeren (recyclen) en dergelijke.

Als je kijkt naar het huidige imago en de interesse in vintage kleding zie je voornamelijk een andere oorzaak.
Onze maatschappij is inmiddels behoorlijk blasé en vintage mode is onder andere geliefd omdat men daardoor een bepaalde uniciteit en excentrieke uitstraling verkrijgt.
De opleving van de "trend" houdt in dit geval verband met de celebs die de eerdergenoemde kenmerken uitstralen en hun interesse in vintage. Denk maar aan Julia Roberts, een van de eersten die de statement opnieuw maakten. Met het afvlakken van de samenleving is ook de hang naar nostalgie gegroeid en hecht men al snel meer sentimentele waarde aan zaken die herinneren aan de kinderjaren.
De enigen die namelijk nog niet blasé zijn en op emotioneel gebied alles maximaal ervaren(in welke periode dan ook) zijn de kinderen :)
Dus er is interesse in spullen die zowel retro(vintage geïnspireerd) zijn en authentieke vintage items.

Ik voorzie persoonlijk geen opleving van een nieuwe subcultuur op dit gebied en dat heeft mijns inziens te maken met de twee verschillende beweegredenen die vintage mode een impuls hebben gegeven.
De eerste (sixties) was gebaseerd op/ontsproten aan een diepgaande collectieve overtuiging(het verbeteren van de wereld, als het ware) en het huidige op een minder zwaar wegende en persoonlijke motivatie (trendy zijn en mooie herinneringen
ophalen).

Maar das mijn zienswijze en ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Succes met je scriptie!


Mocht je als lezer zelf nog het een ander toe te voegen hebben of jouw eigen mening hierover willen ventileren, by all means do! Ik ben namelijk zeer benieuwd naar de mening van anderen in deze.

Groetjes,
Chanel

Geen opmerkingen: