vrijdag 25 april 2008

Fong Leng

Ik dacht het leuk was om wat foto’s te laten zien van het werk van Fong Leng. Carla Maria Fong Leng Tsang (Rotterdam, 1938) is een Chinees-Nederlandse modeontwerpster. Haar creaties zijn meestal van zijde met Chinese motieven als panters erop. Haar gewaden waren prachtige kunstwerken van stof. Haar bekendste klant was de excentrieke Mathilde Willink, die stierf in 1977.
In de jaren 70 en 80 was zij bepalend voor het modebeeld in Nederland. De boetiek van Fong Leng begon in de Drugstore op de Nieuwendijk in Amsterdam, maar deze verhuisde al gauw naar de P.C. Hooftstraat, waar ze een trekker werd voor de jetset. Ze had modeshows in o.a. de Beurs van Berlage, het Tropenmuseum, Mirandabad of in haar eigen pand. Haar kleurrijke en uitbundige creaties mochten ook wat kosten. Een Fong Leng kostte al snel tussen de tienduizend en dertigduizend gulden.
De mode van Fong Leng is te bijzonder om vergeten te worden. Hier bij de site van het Scheringa Museum kan je nog meer gewaden van haar bekijken. Te gek die Fong Leng, helemaal fantastisch!
Als je nog meer van haar wil zien en weten dan is er het boek Fong-Leng over Fong-Leng verscheen bij Prometheus (17,95 euro). In 2002 verscheen de documentaire Mathilde Willink Superpoes van Jasmina Fekovic en Eddie van der Velden, met archiefbeelden en interviews, onder andere met Fong Leng en Anton Heyboer. Deze film heb ik onlangs weer eens gezien en dat is echt een aanrader!

1 opmerking:

Anoniem zei

Waar is deze documentaire nog te vinden? ik heb heel internet afgezocht maar kan het nergens vinden.